خبیر کرج – محمدکاظم انبارلویی: ۱- یکی از مؤلفههای دوام و بقای نظامهای سیاسی بهویژه انقلابها «قدرت ترمیم» است. انقلاب اسلامی فراز و فرودهای بزرگی را طی کرده است.
تنها در ۶ ماهه اول سال ۶۰ شهید بهشتی و ۷۲ تن از یاران امام و رئیسجمهور و نخستوزیر کشور به شهادت رسیدند و قبل از آن یکی از کادرهای اصلی انقلاب یعنی امام خامنهای تنش را با تیغ ترور تا مرز شهادت زخمی کردند.
این ضربه در رأس هرم قدرت بود. در قاعده هرم قدرت، یعنی مردم عادی و کوچه و بازار هم در یک جنگ داخلی و هم در یک جنگ خارجی با جان خود هزینه بقای انقلاب را سخاوتمندانه میپرداختند.
شمار شهدای ترور تا مرز ۱۷ هزار نفر پیش رفت و صدها هزار نفر هم در جنگ تحمیلی به شهادت رسیدند. اما «قدرت ترمیم» انقلاب به جایی رسید که حتی پس از رحلت امام خمینی (ره) به سرعت آن جایگاه محفوظ ماند و حتی پرقدرتتر در سپهر سیاست ایران، منطقه و جهان درخشید.
۲- ثبت نام واجدین شرایط سمت ریاست جمهوری به پایان رسید. به روایت سخنگوی وزارت کشور ۸۰ نفر آمادگی خود را برای پذیرش این سمت به شرط رأی مردم اعلام کردند.
از این تعداد ۸ نفر حداقل تمام یا برخی شرایط این جایگاه را دارند. مفهوم این کثرت این است که انقلاب «قدرت ترمیم» دارد. اگر مسئول یا مسئولانی به هر دلیل نتوانند این مسیر را ادامه دهند. دهها نفر در «اتاق اجراء» و «تقنین» و سمتهای دیگر وجود دارند که کاستیها در سطوح مدیریتی را ترمیم کنند. آنهم سمتهای که احتمال ترور و شهادت وجود دارد.
۳- مردم عزیز ایران در حال خلق حماسهای در هشتم تیر امسال هستند.
رهبر معظم انقلاب در مرقد امام(ره) فرمودند:
– عزاداری مردم برای رئیسجمهور یک حماسه بود.
– حماسه انتخابات مکمل حماسه بدرقه شهیدان است.
– انتخابات باشکوه یک دستاورد بزرگ برای ملت است.
– صحنه انتخابات صحنه عزت، حماسه و رقابت برای خدمت است.
– حضور مردم در اجتماعات روی معادلات منطقه اثر خواهد گذاشت.
تصویر آینده همین است که معظمله فرمودند . انتخابات آینده آوردگاه کم کردن شکاف دولت و ملت است. دولت آینده قطعا با برکت خون شهید رئیسی و یارانش قویتر و کارآمدتر از قبل خواهد شد.
حتی کسانی که با بیمهری انتخاباتهای قبل را تحریم و شبهتحریم کردند برای ترمیم درد وجدان خود به پای صندوقهای رأی خواهند آمد. از میان ثبتنامکنندگان حداقل ۱۷ نفر اصلاحطلب یا با گرایش اصلاحطلبی وجود دارد.
۴- در میان ثبتنامکنندگان ۴۵ اصولگرا و ۱۹ نفر مستقل دیده میشوند که انتظار میرود شمار زیادی از آنها قبل یا بعد از اعلام احراز صلاحیتها به نفع عناصر برجستهتر و کارآمدتر و پرکارتر کنار روند.
از دولت شهید رئیسی حداقل ۶ وزیر و معاون رئیسجمهور نامزد شدهاند. طبیعی است یکی میتواند به نمایندگی از دولت مدعی نمایندگی تداوم راه شهید رئیسی را داشته باشد. عناصری از مجلس و دیگر نهادها نامزد شدهاند که هر کدام برجستگی خاص خود را دارند.
مقام معظم رهبری در بیانات ۱۴ خرداد در مرقد امام فرمودند:
– کشور به یک رئیسجمهور فعال ، پرکار ، آگاه و معتقد به مبانی انقلاب نیاز دارد.
– مردم جمع شوند با آراء بالا رئیسجمهور بعدی را انتخاب کنند.
در انتخابات مجلس یک منطقی برای گزینش نمایندگان پیدا شد که ظاهرا منطق درستی بود گفته میشد باید انتخابات شاخصمحور باشد شخصمحور نباشد. همچنین میگفتند دوران پدرخواندگی و قبیلهگرایی پایان یافته است.
این حرف درستی بود به شرطی که خود این منطق، منجر به پدیداری «قبیله جدید» و «پدر خوانده جدید» نشود.
شاخصهای گزینش یک رئیسجمهور کارآمد در بیانات رهبری و قانون اساسی مشخص است و همین شاخص ها در قانون انتخابات را میشود در یک جدول درجهبندی کرد و رجال سیاسی و مذهبی که نهایتا مورد تأیید شورای نگهبان قرار میگیرند در آن جدول قرار داد. کسی که بیشترین نمره را آورد بهعنوان رئیسجمهور آینده مورد اجماع ملی قرار دارد.
کشور امروز نیازمند یک رجل سیاسی و مذهبی است که در مورد او اجماع ملی صورت گیرد. تا او بتواند همه گرایشهای سیاسی که درجهای از کارآمدی دارند زیر چتر دولت جدید به کار گیرد. رجال سیاسی مطرح، احزاب و گروههای پشتیبانیکننده آنها باید به این درجه از رشد در سیاستورزی برسند که مصالح ملی را به مصالح قبیلهای و فرقهای ترجیح دهند. اگر از تجربه انتخابات سالهای ۷۶ ، ۸۴ ، ۸۸ ، ۹۲ ، ۹۶ ، ۱۴۰۰ ریاست جمهوری جمعبندی درستی داشته باشیم خطاهای احتمالی را به صفر کاهش خواهیم داد و به یک دولت قوی ، پرتلاش و کارآمد خواهیم رسید.
با این رویکرد می توان یک حماسه جدید خلق کرد.