سیاستمقالات

۶ نکته راهبردی در مورد ترور اسماعیل هنیه در تهران

اقدام تروریستی اخیر صهیونیست ها در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران، با ابعاد و لایه‌های معناداری همراه است که تحلیل آن ها از اهمیت زیادی برخوردار است. مسائلی که همه و همه یک گزاره را مورد اشاره قرار می دهند و آن این است که اسرائیل بیش از گذشته به پرتگاه سقوط نزدیک شده است.

خبیر کرج – رژیم اشغالگر قدس به تازگی در یک اقدام تروریستی و مذبوحانه، “اسماعیل هنیه” رئیس سیاسی جنبش حماس را در تهران ترور کرد. هنیه برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید کشورمان وارد ایران شده بود و در حقیقت میهمان رسمی ایران بود. رویدادی که در نوع خود نشان می‌دهد تا چه اندازه صهیونیست ها نسبت به عرف و قوانین بین المللی بی توجه هستند.

در این راستا، مقام های ارشد کشورمان از جمله مقام معظم رهبری، به صراخت به این نکته اشاره داشته اند که ایران انتقام خون میهمان عزیزِ خود را که در حریم کشورمان به شهادت رسید، خواهد گرفت. موضوعی که در نوع خود موجی از وحشت را در اراضی اشغالی حاکم کرده و بر اساس برخی اخبار مطرح، موجب شده تا شمار قابل توجهی از قدرت های غربی از طریق رایزنی با ایران به دنبال منصرف کردن کشورمان در زمینه نشان دادن واکنش به رژیم اشغالگر قدس و جنایت اخیرش باشند.

با این همه، در تحلیل واقعه ترور شهید هنیه توسط صهیونیستها، توجه به شش نکته ضروری به نظر می رسد:

یک: دولت آمریکا چراغ سبز ترور را داده است
یکی از نکاتی که در همان ساعات نخستین انتشار خبر ترور شهید هنیه در تهران، از سوی بسیاری از ناظران و تحلیلگران مورد اشاره قرار گرفته این بوده که چراغ سبز عملیات تروریستی اخیر در تهران که به شهادت رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس منجر شد را آمریکایی ها داده اند. اندکی قبل از این حادثه تروریستی، نتانیاهو به آمریکا سفر کرده بود و در کنگره آمریکا در جریان یک سخنرانی، اتهامات مختلفی را علیه ایران و محور مقاومت مطرح کرد.

در این راستا، در بحبوحه سفر نتانیاهو، شماری از رسانه های صهیونیستی و غربی به این مساله اشاره کردند که نتانیاهو به واسطه رایزنی های خود با مقام های ارشد آمریکایی، چراغ سبزهای جدی و معناداری را از آن ها برای انجام برخی اقدامات نظیر حمله به لبنان و یا دیگر تحرکات دریافت کرده است. از این رو، کاملا محتمل است که بخش قابل توجهی از رایزنی های نتانیاهو در آمریکا معطوف به مقدمه چینی برای ترور هنیه در کشورمان بوده باشد. اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش آشکار می شود که بدانیم اساسا صهیونیست ها بدون حمایت های آمریکایی ها قادر به انجام اقدامات اینچنینی نیستند.

موضوعی که سابقه تاریخی نیز کاملا آن را تایید می کند. تکذیب های اخیر مقام های آمریکایی مبنی بر اینکه دولت آمریکا از این ماجرا نه اطلاع داشته و نه در آن دست داشته نیز صرفا برای در امان ماندن از آتش ایران و مقاومت است.

دو: نتانیاهو و توهم فرارِ تاکتیکی
واقعه ترور شهید هنیه حامل دو بُعد مهم و محوری برای رژیم اشغالگر قدس است. اول اینکه نتانیاهو با تمسک به این اقدام، سعی داشته تا به خیال خود با دستاوردسازی های متوهمانه برای خود، تا حدی از شدت فشارهای داخلی علیه خودش در اراضی اشغالی بکاهد و تصویر یک رهبر سیاسی کارآمد را از خود به نمایش بگذارد. با این حال، این واقعه بُعد کلان تری نیز دارد و آن این است که این رویداد قطعا به ضرر صهیونیست ها و منافع آن ها است و در آینده چالش های جدی را برای این رژیم ایجاد خواهد کرد.

رژیم اشغالگر قدس با ترور شهید هنیه در تهران، یک خط قرمز مهم و جدی را در ارتباط با ایران نقض کرده و کشورمان نیز بازیگری نیست که نسبت به این موضوع بی تفاوت باشد. البته که محور مقاومت در منطقه و به طور خاص انصارالله یمن و حزب الله لبنان نیز به وساطه تحرکات تروریستی اخیر صهیونیست ها علیه خود، به دنبال انجام عملیات های انتقام جویانه علیه اسرائیل هستند. مسائل و معادلاتی که همه و همه خفگی راهبردی رژیم اشغالگر قدس را تقویت خواهند کرد.

به بیان ساده تر، نتانیاهو باز هم دست به اقدامی زد تا شاید از رهگذر آن برای خود و نه رژیم متبوعش دستاوردسازی داشته باشد. با این حال، ضربات جدی در انتظارِ هم وی و هم رژیمش است.

سه: نیم نگاهِ صهیونیست ها به معادلات بازدارندگی در سطح منطقه
بعد از عملیات وعده صادق ایران علیه اراضی اشغالی، شمار قابل توجهی از ناظران تحلیلگران به این نکته اشاره داشتند که ایران و محور مقاومت توانسته اند قواعد بازدارندگی تازه ای را در سطح منطقه ایجاد کنند. موضوعی که به شدت به ضرر صهیونیست ها و البته دولت آمریکا است. از این رو، اینطور به نظر می رسد که اسرائیل با عملیات تروریستی اخیر خود در تهران، به نوعی سعی داشته قواعد بازدارندگی در سطح منطقه را به نفع خود و متحد اصلی اش یعنی آمریکا تغییر دهد.

این در حالی است که رژیم اشغالگر قدس از این مساله غافل است که نقض یک خط قرمز جدی از سوی آن علیه ایران، با واکنش سنگین تر و گسترده تر ایران در قیاس با عملیات وعده صادق مواجه خواهد شد. موضوعی که می‌تواند وضعیت صهیونیست ها و معادلات بازدارندگی حاکم بر منطقه در شرایط کنونی را برای این رژیم به مراتب بدتر کند.

چهار: فرار صهیونیست ها از شکست های بزرگ در منطقه
رژیم اشغالگر قدس بیش از 10 ماه است که در جبهه های جنگ غزه می جنگد و هنوز نتوانسته به اهداف اصلیِ اعلامی خود در این جنگ دست یابد. از این رو، نتانیاهو و رژیمش با انجام اقداماتی نظیر ترور شهید هنیه به نوعی سعی دارند تا تصویری قدرتمند از خود به افکار عمومی منطقه و جهان مخابره کنند و تا جای مکن شکست های بزرگ خودشان در سطح منطقه از محور مقاومت را لاپوشانی کنند.

در حقیقت، اسرائیل به این جمع بندی رسیده که اگر دست به اقدامات تروریستی از این دست نزند، اساسا گزینه دیگری برای ارائه تصویری تخیلی و به اصطلاح پیروز از خود ندارد. از این منظر، ترور شهید هنیه توسط صهیونیست‌ها در تهران، کاملا از موضع ضعفِ این رژیم رخ داده است.

پنج: انتقال یک پیام معنادار اما شکست خورده به تهران
اینطور به نظر می رسد که صهیونیست ها با ترور شهید هنیه در تهران، به نوعی سعی داشته اند تا هزینه های گزاف حمایت ایران از محور مقاومت را نیز به این کشور گوشزد کنند و به نوعی کشورمان را در این حوزه وادار به عقب نشینی نمایند. این در حالی است که این تحلیلِ آن ها با مواضع شجاعانه مقام های ارشد کشورمان به ویژه مقام معظم رهبری در نخستین ساعات پس از انتشار خبر ترور شهید هنیه توسط صهیونیست ها در تهران، با شکستی جدی مواجه شد.

البته که ایران پیشتر نیز در قالب رویدادهایی نظیر شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی هم نشان داده که در حمایت از محور مقاومت در منطقه مصمم تر از قبل و بر طبق اصول بنیادین خود عمل می‌کند و در این مسیر از پرداخت هزینه نیز ابایی ندارد.

شش: دست های خالی صهیونیست ها در معادله ترور شهید هنیه
یکی از سوال هایی که تنها اندکی پس از انتشار خبر ترور شهید هنیه در تهران، از سوی برخی از افکار عمومی مطرح شده و همچنان نیز می شود این است که رژیم اشغالگر قدس به چه دلیل با علمِ به اینکه ایران واکنش‌های سنگینی را به این قبیل اقدامات تررویستی آن نشان می دهد، باز هم به این رفتارها دست می زند؟ پاسخ به این پرسش کاملا روشن است: این رژیم در بن بست های راهبردی جدی گرفتار شده و جز با سر و صدا کردن و ایجاد جنجال و دست زدن به تحرکات تروریستی، بقای خود را تضمین شده نمی یابد.

به بیان ساده تر، بن بست های جدی صهیونیست ها آن ها را به انجام اقدامات تروریستی نظیر واقعه ترور شهید هنیه کشانده است. از این رو، شاید اگر صهیونیست ها وضعیت بهتری داشتند، در دوری کردن از این قبیل گزینه‌ها تردیدی به خود راه نمی دادند. با این حال، به نظر می رسد که روند فروپاشی رژیم اشغالگر قدس به نقطه ای حساس و تاریخی رسیده است.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

-- بارگیری کد امنیتی --

دکمه بازگشت به بالا