سیاستمقالات

اصلاح‌طلبان از غمزه‌های ترامپ به ستوه آمدند

حالا روزنامه اصلاح طلب شرق هم که گویا از غمزه‌ غربی‌ها به ستوه آمده، از چراغ سبزهای دولت پزشکیان و نادیده گرفتن‌های ترامپ نوشته است.

خبیر کرج – هنوز انتقادات در مورد اظهارات ظریف در اجلاس داووس در فضای رسانه‌ای کشور به گوش می‌رسد. عمده انتقادها به اظهارات ضدمنافع ملی ظریف بود؛ آنجا که ظریف پای اختلافات داخلی را به عرصه خارجی کشاند و در پیش دشمنان ایران گذاشت؛ و آنجایی که سعی کرد ترامپ را از خروج از برجام مبرا کند. خصوصاً وقتی که فرید زکریا پرسید: «شما در فارین افرز گفتید می‌شود با ترامپ به توافق رسید. من تعجب کردم. چون ترامپ همان کسی است که از برجام خارج شد»؛ و ظریف جواب داد: «خروج از برجام به ترامپ تحمیل شده بود».

مدتی نگذشت که انتقادات درست از آب درآمد و نماینده جمهوری‌خواه آمریکا سخنرانی معاون غیرقانونی پزشکیان را به گدایی برای مذاکره تعبیر کرد و مدعی شد که سران ایران می‌دانند در روزهای آخر خود به سر می‌برند و به همین دلیل است که ظریف به این شکل تحقیرآمیزی از رئیس جمهور آمریکا برای مذاکره التماس می‌کند. جو ویلسون در ایکس نوشت: «تحریم‌های فشار حداکثری با حمایت حداکثری از مردم، ایران آزاد را به ارمغان خواهد آورد، ترامپ آن را درست می‌کند.»

حالا روزنامه شرق هم که گویا از غمزه‌ی غربی‌ها به ستوه آمده، از چراغ سبزهای پزشکیان و نادیده گرفتن‌های ترامپ نوشته است: «در حالی طی روزهای اخیر و پس از مواضع محمدجواد ظریف در نشست داووس، شاهد فعالیت پررنگ برخی تریبون‌ها و بلندگوهای داخلی علیه مذاکرات و تنش‌زدایی با غرب هستیم که هنوز در طرف مقابل اقدامی عملی برای تعامل با دولت چهاردهم صورت نگرفته است. کما‌اینکه در پی اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که گفته توافق با ایران «خوب» خواهد بود، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگویی با شبکه انگلیسی اسکای نیوز و در واکنش به آن بیان کرد: «مشخصا کافی نخواهد بود و وضعیت در‌حال‌حاضر بسیار دشوارتر از قبل است». این گفته سکاندار سیاست خارجی کشورمان به نوعی حکایت از نارضایتی تهران از تعلل واشنگتن و دولت جدید آمریکا در قبال آغاز مذاکرات دارد».

شرق که گویا خود نیز از بی‌تفاوتی‌های ترامپ نسبت به اظهار تمایل ظریف دلخور است، گفته که این ناخشنودی از بی‌عملی آمریکا در اظهارات تخت‌روانچی نیز هویدا بوده است. این روزنامه نوشت: «روز دوشنبه (هشتم بهمن‌) معاون سیاسی وزارت امور خارجه، در مصاحبه‌ای اذعان کرد: «یکی از دلایلی که باعث شده هنوز نتوانیم به مرحله مذاکره برسیم، این بوده که دولت جدید آمریکا تاکنون موضع خودش را در قبال توافق هسته‌ای و مذاکرات هسته‌ای اعلام نکرده است». مذاکره‌کننده ارشد کشورمان اگر‌چه به روی کار آمدن دولت دوم ترامپ در یک هفته اخیر اشاره کرد، اما هم‌زمان خبر داد که طی این مدت پیامی بین تهران و واشنگتن رد‌و‌بدل نشده ».

روزنامه شرق که تیتر معروف «امضای کری تضمین است» آن هنوز در یاد مردم ایران زنده است، حالا با عنوان «چراغ سبز تهران و چراغ خاموش غرب»، به انتقاد از رفتار غربی‌ها پرداخته و لیستی از اظهارات رئیس جمهور و معاون غیرقانونی او، معاون اول، وزیر امور خارجه و معاونین حقوقی و سیاسی وی را در مورد تمایل به مذاکره تهیه کرده است: «در پیوست گفته‌های مجید تخت‌روانچی در مصاحبه با ایسنا، او‌ چندین بار آمادگی تهران برای مذاکره با غرب بر سر پرونده هسته‌ای و حتی گفت‌وگو در سایر موضوعات را اعلام کرد. قبل‌تر هم محمدجواد ظریف در نشست هفته گذشته داووس، چراغ سبز را برای مذاکرات‌ نشان داد و پیش از آن نیز مسعود پزشکیان در مصاحبه‌ای با شبکه آمریکایی ان‌بی‌سی و در جریان سفر استانی پنجشنبه گذشته به خوزستان، این آمادگی را تکرار کرد. کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی وزیر امور خارجه نیز بر انجام مذاکرات تأکید داشت؛ همچنان‌ که عباس عراقچی علاوه بر مصاحبه با اسکای نیوز، در گپ‌و‌گفت خود با سی‌سی‌تی‌وی چین نیز خبر از آمادگی برای آغاز مذاکرات سازنده و بدون تأخیر درمورد برنامه‌ هسته‌ای را داد. محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور هم سیگنال مذاکره را ارسال ‌و عنوان کرد: هیچ راهی جز گفت‌و‌گو برای نجات کشور وجود ندارد».

این روزنامه در گزارش خود اذعان کرده است که این‌ها تنها بخشی از مواضع حدود یک ماه گذشته مقامات دولت چهاردهم است. سپس نوشته است که حدود شش ماه از عمر این دولت می‌گذرد و اعضای کابینه مستقیم و غیرمستقیم و در مقاطع مختلف زمانی، برای تنش‌زدایی با غرب اعلام آمادگی کرده بودند که در نهایت با‌ تأخیر زیاد شاهد برگزاری دو دور گفت‌وگوهای ایران و اروپا بودیم و هنوز هم مذاکرات رسمی بین دو طرف (ایران و اروپا) شکل نگرفته است و خبری هم از نحوه تعامل و شیوه مذاکره تهران‌-‌واشنگتن در دولت ترامپ نیست.

شرق بدون در نظر گرفتن عواقب ابراز تمایل پیش دستانه برای شروع مذاکره از سوی دولت ایران و تبعات ضد منافع ملی آن، نگران هزینه‌های سیاسی ناشی از بی‌اعتنایی غربی‌ها شده و نوشته است: «بی‌عملی غرب برای آغاز مذاکرات و بی‌پاسخ‌گذاشتن تمام مواضع مثبت و چراغ سبزهای مقامات، هزینه سیاسی را برای دولت چهاردهم بالا برده و در‌حالی‌که هنوز غرب و مشخصا دولت ترامپ هیچ‌گونه گامی عملی برای مذاکرات برنداشته‌‌اند، برخی تریبون‌ها و مجاری رسانه‌ای رایکال‌های داخلی، در جهت عدم شکل‌گیری و سنگ‌اندازی در مسیر مذاکرات آغاز به کار کرده‌اند»!

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

-- بارگیری کد امنیتی --

دکمه بازگشت به بالا