به گزارش خبیر کرج مجيد درگي كارشناس محيط زيست و فعال مدني طی یادداشتی موضوع آلودگی هوا و ارتباط آن را با بیماری کرونا بررسی نمود. آلایندههای هوا سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشوند و از این جهت نیز میتوانند راه را برای ابتلا به بیماری هاي مختلف علي الخصوص بيماريهاي تنفسي هموار کند. طبق بررسي هاي علمی انجام شده و تجربه برخي کشورهای اروپایی، ثابت شده که شدت آلودگی هوا، به خصوص در شهرهای بزرگ در شیوع بیماری کرونا مؤثر است و موجب تشدید علايم بیماریکووید 19 میشود. در شمال کشور ایتالیا و بخشهایی از کشور اسپانیا که بیشترین مرگ و میر کووید 19 را داشته اند؛ مشخص شده که آلودگی هوا در این مناطق بیشتر بوده است. چینیها ذرات معلق 10 میکرون را به عنوان متغیر اصلی در مرگ و میرها در نظر گرفتند و به این جمعبندی رسیدند که بین 10 تا 15 درصد مرگ و میر ناشی از کرونا، در ازای هر واحد افزایش ذرات معلق در هوا افزایش یافته است.
امسال در فصول پاییز و زمستان و سردی هوا و همزمانی آن با شیوع ویروس کووید 19، شاهد پیچیدگیهایی هستیم که نیازمند هماهنگیها و همکاریهای بیشتری بین تمام دستگاهها برای برونرفت از این مشکل هستیم.
در بند 2-6 ” مصوبات هيئت وزيران 12782 /ت49952 ه مورخ 10/ 2/ :93 شهرداری ها مکلفند برنامه مديريت تقاضاي سفر به منظور كاهش سفرهاي درون شهري منطبق بر طرح هاي جامع شد آمد (ترافيك)در كلانشهرها را تدوین نمایند .
در بند 1-1 احکام منابع متحرک “مصوبه محترم وزيران به شماره38454/ت53172 ه مورخ 2/ 4/ 95 ” وزارت كشور موظف است ظرف يك ماه از تاريخ ابلاغ اين تصويب نامه ، تصويب و اجرايي شدن طرح LEZ (محدوده كاهش آلودگي هوا) را از طريق شوراي عالي هماهنگي ترافيك شهرهاي كشور پيگيري نمايند.
ماده 7 – قانون هوای پاک : شهرداري ها ، نيروي انتظامي جمهوري اسلامي ايران، وزارتخانه ها و سازمان هاي ذي ربط موظفند نحوه تردد وسايل نقليه موتوري و سامانه(سيستم) حمل و نقل شهري را به صورتي طراحي و ساماندهي كنند كه ضمن كاهش آلودگي هوا جوابگوي سفرهاي روزانه شهري باشد .
فحوای کلیه بندهای قانونی فوق به تدوین و اجرای طرح جامع ترافیک در کلانشهرها اشاره دارد که این مهم تاکنون در کلانشهر کرج عینیت نیافته است .
در سال گذشته 16 جلسه کمیته اضطرار در روزهایی الوده تشکیل گردید که در 11 روز منجر به تعطیلی مهد کودکها و مقاطع مختلف تحصیلی گردید .
در سال جاری وضعیت کیفی هوای استان البرز در شش ماهه اول: 30روز پاک و 155 روز قابل قبول (سالم) بوده است .
و در مهر ماه جاری(تا تاریخ 28/7/99) تنها 20 روز قابل قبول (سالم) و 8روز ناسالم برای گروههای حساس بوده است
براساس مطالعات فهرست انتشار منابع الاینده سال 95 در کلانشهر کرج، بیشترین سهم آلایندگی مربوط به حمل و نقل عمومی می باشد. سهم منابع متحرک از کل آلودگی 62 درصد و سهم منابع ساکن 38 درصد می باشد.
لذا پيشنهاد مي گردد موارد ذيل مورد توجه ستاد مبارزه با کرونا استان و همشهريان عزيز قرار گيرد :
- با توجه به سهم بیش از 60 درصدی منابع متحرک در آلودگی هوای کلانشهر کرج ، توزیع سوخت استاندارد در نیمه دوم سال حايز اهميت است .
- رعایت الگوی مصرف سوخت و دقت لازم در استفاده از وسایل حرارتی مانند آبگرمکن، بخاری و تأسیسات گرمایشی برای جلوگیری از افزایش بیرویه حرارت در فضاهای مسکونی، تجاری و اداری از دیگر راهکارهایی است که میتوان با رعایت آن از آلودهتر شدن هوا جلوگیری کرد.
- تدوین برنامه دورکاری هر اداره جهت کاهش رفت و آمد کارکنان دولت و استفاده کمتر از خودرو ، چراكه به دلیل شرایط اپیدمی بیماری استفاده از خودروهای شخصی افزایش چشمگيري داشته است.
- تامین حداکثر وسایل نقلیه عمومی استاندارد به جهت سهم قابل ملاحظه ناوگان در آلودگی هوای استان
- مبتلایان به بیماریهای قلبی و ریوی، کودکان و سالمندان، زنان باردار و کسانی که بیماریهای زمینهای دارند از حضور در سطح شهر جدا خودداری کنند. سایر افراد نیز فعالیتهای طولانی و سنگین خارج از منزل را تا حد امکان کاهش دهند.
- عموم شهروندان از فعالیتهای ورزشی در فضای بیرون بپرهیزند و در منزل ورزش کنند.
- اقداماتی مانند روشن کردن آتش در معابر، سوزندان لاستیک، عملیات قیرکاری و عمرانی سبب افزایش آلودگی هوا میشود بنابراین توصیه میشود تا بهبود کیفیت هوا از این اقدامات خودداری شود.
- افرادی که مجبورند طی روزهای آلوده در بیرون از منزل فعالیت کنند از ماسکهای استاندارد 3 لايه یا N۹۵ استفاده کنند.
- در شرایط همزمانی آلودگی هوا با شیوع ویروس کرونا بهتر است افراد تا جای ممکن در منزل بمانند و برای کارهای غیرضروری از خانه خارج نشوند همچنین لازم است افراد استفاده مداوم از ماسک در فضای خارج از منزل را در اولویت خود قرار دهند.
به اميد ريشه كني هر چه زودتر اين ويروس منحوس و اعلان پايان پاندمي كرونا در جهان